Koku stādīšana pie Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra, pie LU Dabas mājas. © Foto: Rojs Maizītis

Ceturtdien, 21. martā, visā pasaulē atzīmē Starptautisko meža dienu, kuras tēma šogad ir “Meži un inovācijas – jauni risinājumi labākai pasaulei”. LU Ekopadome aicina šai dienā izvērtēt savus papīra lietošanas paradumus.

“Atzīmējot meža dienu, mudinu pievērst uzmanību tam, kur un kādi koki ir sastopami mūsu ikdienas maršrutos un novērtēt to lomu veselīgas vides veidošanā, kā arī pašiem apsvērt iespēju vismaz reizi gadā iestādīt koku,” teic LU Ekopadomes priekšsēdētājs Renārs Kairis, atgādinot, ka pašreiz Latvijas Universitātē top arī kopienas dārzs. "Kopējā LU kopienas dārza vīzijā ir plānoti arī koki un apstādījumi, kurus varēs ierīkot pati LU saime jau maijā, veidojot mūsu pašu akadēmiskā centra labiekārtojumu, vienlaikus aktualizējot koku un mežu nozīmi."

LU Ekopadome aicina Latvijas Universitātes saimi ne tikai meža dienā, bet arī visās citās dienās pārdomāt savus paradumus papīra patēriņā un pievērst uzmanību tā izcelsmei:

  • Izmantojiet papīru taupīgi, nedrukājot lieki. Ja nepieciešami drukas darbi, ieteicams izvēlēties abpusēju druku.
  • Izvēloties papīru iegādei, izvēlieties pārstrādātu papīru un, ja iespējams, arī FSC sertificētu papīru.
  • Iespēju robežās, izmantojiet digitālu dokumentu apriti.
  • Izmantojot iespēju lasīt publikācijas elektroniskā veidā.
  • Pirms iegādāties kādu iespieddarbu, izpētiet bibliotēkas piedāvājumu.
  • Šķirojiet atkritumus atbilstošos šķirošanas konteineros, lai tālāk nodotu papīru un kartonu otrreizējai pārstrādei.
  • Iestādiet koku vai iesaistieties LU Kopienas dārza attīstībā (pieteikšanās šeit: https://forms.office.com/e/6dj63m7x00).

Laika pavadīšana mežā vairo pozitīvas emocijas un mazina stresu, asinsspiedienu, depresiju, nogurumu, trauksmi un spriedzi. Koki pilsētās arī absorbē satiksmes un rūpniecības radītās piesārņojošās gāzes un filtrē tādas smalkas daļiņas kā putekļus, netīrumus un dūmus, kas palīdz aizsargāt pilsētu iedzīvotājus no elpceļu slimībām.

Taču mežs ir ne tikai cilvēka garīgas veselības līdzsvarotājs, bet arī būtisks pārtikas un uztura avots un pat dabas “aptieka”. Mežiem ir nozīmīga loma cīņā pret ar klimata pārmaiņām. Meži un koki arī palīdz novērst karstuma un ekstremālu laikapstākļu iedarbību, ko izraisa klimata pārmaiņas, kas rada lielu globālu veselības problēmu. Piemēram, koki, kas pareizi novietoti ap ēkām, atdzesē gaisu un var samazināt gaisa kondicionēšanas vajadzības līdz pat 30 procentiem, tādējādi ietaupot enerģiju.

Apvienoto Nāciju Organizācija 2012. gadā 21. martu pasludināja par Starptautisko meža dienu, lai veicinātu izpratni par visu veidu mežu nozīmi. Valstis tiek mudinātas organizēt pasākumus un dažādas aktivitātes, kas saistītas ar mežu aizsardzību un videi draudzīgu apsaimniekošanu.

LU Ekopadome ir LU Studentu padomes, LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas un LU Akadēmiskā centra attīstības programmas kopīga iniciatīva.

   

Dalīties

Saistītais saturs

LU Botāniskajā dārzā aizvadīta Zaļā Pavasara talka
03.05.2022.

LU Botāniskajā dārzā aizvadīta Zaļā Pavasara talka