Mudinot Latvijas Universitātes saimi ikdienā šķirot atkritumus, ir uzstādīti 39 jauni atkritumu šķirošanas konteineri Lauvas ielā 4, Imantas 7. līnijā un Visvalža ielā 4a.

Būtiskākie principi, kas jāpatur prātā, šķirojot atkritumus jaukta iepakojuma, proti papīra, plastmasas, metāla tvertnē ir divi – lai tīrs un lai saplacināts! Pirmkārt, jāpārliecinās, vai iepakojums ir tīrs, nevis taukains. Ja tomēr tajā ir kādas pārtikas atliekas, ieteicams pirms izmešanas to izskalot. Otrkārt, ieteicams iepakojumu pirms izmešanas saplacināt, tā atvēlot vietu citiem šķirotajiem atkritumiem. Jaukta iepakojuma – papīra, plastmasas, metāla – tvertnē drīkst ievietot rakstāmpapīru, grāmatas, avīzes, kartona kastes un iepakojumu, metāla kārbas, skārda bundžas, sadzīves metāla priekšmetus, piemēram, korķīšus vai vāciņus, PET pudeles, PET kannas, plēves (LDPE) un maisiņus.  Jāpatur prātā, ka šajos konteineros ir stingri aizliegts ievietot vienreizlietojamos traukus, putuplastu, foliju, sadzīves atkritumus, pārtiku, elektrotehniku, spuldzes, baterijas un medicīnas preces.

Bioloģiski noārdāmo atkritumu tvertnē ir iespējams ievietot sausas pārtikas paliekas bez iepakojuma un zaļos atkritumus, kuri ir efektīvi pārstrādājami biogāzē vai kompostā, tostarp dārzeņi un augļi, piemēram, mizas, serdes; olu čaumalas, siers, biezpiens; jēla un termiski apstrādāta gaļa un zivis, arī kauli un asakas, tējas un kafijas biezumi; griezti, novītuši ziedi; koku lapas un nelieli zari, kā arī dārza augi, saknes, nezāles, stādi.

Atkritumu šķirošanas ieviešana Latvijas Universitātē ir viena no LU Ekopadomes aktivitātēm sadarbībā ar LU Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļu, veicinot ilgtspējas principos balstītu dzīvesveidu augstskolas saimē.

LU Ekopadome ir LU Studentu padomes, LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas un LU Akadēmiskā centra attīstības programmas kopīga iniciatīva.

Dalīties

Saistītais saturs

Latvijas Universitātes ēkās papildus izvietoti 45 atkritumu šķirošanas konteineri
13.03.2023.

Latvijas Universitātes ēkās papildus izvietoti 45 atkritumu šķirošanas konteineri

LU Botāniskajā dārzā aizvadīta Zaļā Pavasara talka
03.05.2022.

LU Botāniskajā dārzā aizvadīta Zaļā Pavasara talka

Uzstādīti desmit jauni atkritumu šķirošanas punkti
01.09.2020.

Uzstādīti desmit jauni atkritumu šķirošanas punkti