© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Lai veicinātu Latvijas Universitātes (LU) studentu un darbinieku atkritumu šķirošanas paradumu maiņu ikdienā, Latvijas Universitātes ēkās papildus ir uzstādīti 45 jauni atkritumu šķirošanas konteineri ar atsevišķām tvertnēm dažādiem atkritumu veidiem.

“Latvijas Universitāte ir uzsākusi ceļu uz bezatkritumu universitāti,” norāda LU Ekopadomes priekšsēdētājs Renārs Kairis. “Pašreiz pilnveidojam iespējas šķirot atkritumus LU ēkās, taču drīzumā esam iecerējuši atkritumu šķirošanai īstenot pilotprojektu arī Tālivalža ielas studentu kopmītnēs, lai nodrošinātu iespēju atbildīgi izturēties pret resursiem ne tikai darba un studiju vietā, bet arī studentu pagaidu dzīvesvietā, nodrošinot šim ieradumam pēctecību.”

Jaukta tipa konteineri, kuros iespējams tālākai pārstrādei ievietot papīra, plastmasas un metāla atkritumus vienā tvertnē, citā tvertnē – pārtikas atkritumus, bet vēl citā – sadzīves atkritumus, ir uzstādīti vairākās vietās.

  • LU Dabas mājā (Jelgavas ielā 1) kopā uzstādīti 17 jauni konteineri, tostarp katrā stāvā ir izvietoti divi šķirošanas konteineri, papildus arī divi konteineri bibliotēkas telpā, viens – pirmajā ēkas stāvā, kā arī vēl viens – lasītavas stāvā.
  • LU Zinātņu mājā (Jelgavas ielā 3) kopumā uzstādīti 14 jauni konteineri, katrā ēkas stāvā pa diviem.
  • Latvijas Universitātes Raiņa bulvāra ēkā (Raiņa bulvāris 19) kopumā uzstādīti 14 jauni konteineri: gan pirmajā stāvā vestibilā, garderobē, atpūtas zonā un pie LU Studentu padomes, kā arī citos stāvos – LU Datorikas, LU Juridiskās un LU Teoloģijas fakultātes studentu un darbinieku vajadzībām. 

Uzstādītajos atkritumu šķirošanas konteineros atsevišķās tvertnēs ir iespējams šķirot, pirmkārt, papīra, plastmasas un metāla iepakojumu, lai pārstrādes ceļā dotu tiem jaunu dzīvi, saudzējot dabas resursus, otrkārt, bioloģiski noārdāmos atkritumus, kuri var pārtapt biogāzē vai kompostā, un, treškārt, sadzīves atkritumus.

“Aicinām LU saimi ikdienā šķirot atkritumus savā studiju vai darba vietā, tādējādi taupot dabas resursus un palīdzot atkritumiem pārtapt par apritumiem – no pareizi sašķirotiem atkritumiem top jaunas lietas, mazinot vajadzību pēc jaunām izejvielām, tostarp koka, grants un akmeņiem, metāla rūdas, naftas un citiem dabas resursiem, vienlaikus samazinot arī ūdens un energoresursu patēriņu,” uzsver LU Studentu padomes priekšsēdētāja Eva Borska.

Būtiskākie principi, kas jāpatur prātā, šķirojot atkritumus jaukta iepakojuma, proti papīra, plastmasas, metāla tvertnē ir divi – lai tīrs un lai saplacināts! Pirmkārt, jāpārliecinās, vai iepakojums ir tīrs, nevis taukains. Ja tomēr tajā ir kādas pārtikas atliekas, ieteicams pirms izmešanas to izskalot. Otrkārt, ieteicams iepakojumu pirms izmešanas saplacināt, tā atvēlot vietu citiem šķirotajiem atkritumiem. Jaukta iepakojuma – papīra, plastmasas, metāla – tvertnē drīkst ievietot rakstāmpapīru, grāmatas, avīzes, kartona kastes un iepakojumu, metāla kārbas, skārda bundžas, sadzīves metāla priekšmetus, piemēram, korķīšus vai vāciņus, PET pudeles, PET kannas, plēves (LDPE) un maisiņus.  Jāpatur prātā, ka šajos konteineros ir stingri aizliegts ievietot vienreizlietojamos traukus, putuplastu, foliju, sadzīves atkritumus, pārtiku, elektrotehniku, spuldzes, baterijas un medicīnas preces.

Bioloģiski noārdāmo atkritumu tvertnē ir iespējams ievietot sausas pārtikas paliekas bez iepakojuma un zaļos atkritumus, kuri ir efektīvi pārstrādājami biogāzē vai kompostā, tostarp dārzeņi un augļi, piemēram, mizas, serdes; olu čaumalas, siers, biezpiens; jēla un termiski apstrādāta gaļa un zivis, arī kauli un asakas, tējas un kafijas biezumi; griezti, novītuši ziedi; koku lapas un nelieli zari, kā arī dārza augi, saknes, nezāles, stādi.

Atkritumu šķirošanai pieejami arī pērn uzstādītie konteineri Latvijas Universitātes Aspazijas bulvāra ēkā: 1. stāvā – baterijām, papīram, sadzīves atkritumiem; 2. stāvā – papīram un sadzīves atkritumiem; 3. stāvā – divi konteineri papīram un divi – sadzīves atkritumiem; 4. stāvā – divi papīram un divi sadzīves atkritumiem, 5. stāvā – papīram un sadzīves atkritumiem, pagalmā – stiklam, plastmasai, papīram un sadzīves atkritumiem.

Lai veicinātu tekstila šķirošanu, Jelgavas ielā starp LU Dabas māju un LU Zinātņu māju jau kopš 2022. gada ir izvietots brīvi pieejams, sarkans tekstila šķirošanas konteiners, kura apsaimniekošanu nodrošina “Eco Baltia vide”. Tekstila šķirošanai paredzētajā konteinerā ikviens ir aicināts ievietot sev vairs nederīgu, bet tīru apģērbu, tīrus apavus, mājas tekstilu, piemēram, aizkarus, segas, palagus, galdautus u.c. Tekstila šķirošanai paredzētajā konteinerā ir aizliegts ievietot netīru, ar sadzīves ķīmiju vai motoreļļām notraipītu, mitru, netīru, pelējošu, saplēstu apģērbu vai apģērba atgriezumus.

Atkritumu šķirošanas ieviešana Latvijas Universitātē ir viena no LU Ekopadomes aktivitātēm sadarbībā ar LU Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļu, veicinot ilgtspējas principos balstītu dzīvesveidu augstskolas saimē.

LU Ekopadome ir LU Studentu padomes, LU Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programmas un LU Akadēmiskā centra attīstības programmas kopīga iniciatīva.

Dalīties

Saistītais saturs

Uzstādīti vēl 39 atkritumu šķirošanas konteineri
12.04.2024.

Uzstādīti vēl 39 atkritumu šķirošanas konteineri

LU Ekopadome aicina īstenot izaicinājumu – diena bez atkritumiem
26.03.2024.

LU Ekopadome aicina īstenot izaicinājumu – diena bez atkritumiem

29. aprīlī aicina uz Pavasara talku LU Botāniskajā dārzā
17.04.2023.

29. aprīlī aicina uz Pavasara talku LU Botāniskajā dārzā

Aicina uz mantu maiņas pasākumu “Pavasara atelpa”
16.03.2023.

Aicina uz mantu maiņas pasākumu “Pavasara atelpa”

Latvijas Universitāte aicina izmantot tekstila nodošanas konteineru Torņakalnā
04.07.2022.

Latvijas Universitāte aicina izmantot tekstila nodošanas konteineru Torņakalnā

Akcijā aicina nodot pārstrādei nolietoto mazo sadzīves elektrotehniku
21.09.2021.

Akcijā aicina nodot pārstrādei nolietoto mazo sadzīves elektrotehniku

Uzstādīti desmit jauni atkritumu šķirošanas punkti
01.09.2020.

Uzstādīti desmit jauni atkritumu šķirošanas punkti